Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η ιστορία του νησιώτικου τραγουδιού

 Τα Νησιώτικα τραγούδια έχουν γενέτειρα τους τα Ελληνικά νησιά, όπως άλλωστε μαρτυρά και η ονομασία τους. Τόσο η μουσική, όσο και οι χοροί τους, έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελληνική παράδοση.



Πρώτη φορά γίνεται λόγος για τέτοιες μελωδίες στην Ελληνική μυθολογία, κατά τη διάρκεια της γέννησης του Απόλλωνα, του Δία, του Ορφέα και άλλων μεγάλων μορφών της πλούσιας μυθολογίας μας, γεγονός που μαρτυράτε από πλήθος σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.
Τα ταξίδια, αλλά και οι μόνιμες μετακινήσεις των νησιωτών μας στις Μικρασιατικές ακτές, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι της νησιώτικης μουσικής στην Ανατολή, βοηθώντας έτσι στην ευρύτερη εξάπλωση της και εκτός των συνόρων της χώρας.
  Η γεωγραφική θέση των νησιών μας, ανέκαθεν τα όριζε ως τόπο συνάντησης δύο διαφορετικών πολιτισμών, του Ανατολικού και του Δυτικού. Οι έντονες αντιθέσεις αυτών των δύο πολιτισμών, οι αναγκαστικές δικλίδες συνεννόησης και συνύπαρξης που αναγκαστικά δημιουργήθηκαν, αλλά και οι τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο, στην μορφοποίηση του νησιώτικου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Η επιρροή που δέχτηκαν τα νησιώτικα τραγούδια, εξαιτίας της συνάντησης, αυτών των δύο τόσο διαφορετικών πολιτισμών, διαφέρει σε ένταση από μέρος σε μέρος. Τα νησιά του Θρακικού Πελάγους και του Ανατολικού Αιγαίου για παράδειγμα, έχουν σαφώς πιο έντονες ανατολικές επιρροές, σε αντίθεση με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, όπου το δυτικό στοιχείο σαφώς υπερισχύει.
  
Εξαίρεση αποτελούν οι Β. Σποράδες που τα τραγούδια των οποίων δεν δέχτηκαν ιδιαίτερους επηρεασμούς, πιθανότατα εξαιτίας της απομόνωσης τους, αλλά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού που έχουν δεχτεί ξεκάθαρους επηρεασμούς, από την Ηπειρωτική Ελλάδα .
  
Τα νησιώτικα τραγούδια συνεχίζουν μέχρι σήμερα, να κερδίζουν την αγάπη, τόσο των παλιών, όσο και των νέων γενιών, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά τη μεγάλη πολιτιστική, διαχρονική τους αξία. Η λύρα είναι το πιο γνωστό όργανο λαϊκής τέχνης στα νησιώτικα, καθώς το λαούτο, το βιολί, το μπουζούκι, η ασκομαντούρα με ελληνικά χαρακτηριστικά που ποικίλλουν.
   
Τα νησιώτικα συναντούνται στη παραδοσιακή μουσική σε πολλά μουσικά είδη χορών, κυρίως στα Νησιά του Αιγαίου, όπως στους νησιώτικους συρτούς, τη λαϊκή μουσική, τις μαντινάδες, ενώ υπάρχουν και εξέχοντα στοιχεία του χορού, μέσω της Κρητικής μουσικής.

  
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι σήμερα όλο και περισσότεροι σύγχρονοι μοντέρνοι τραγουδιστές, επιλέγουν να συμπεριλάβουν στο ρεπερτόριο τους διασκευές παραδοσιακών νησιώτικών τραγουδιών, βλέποντας τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και την αγάπη με την οποία αγκαλιάζει τα συγκεκριμένα άσματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: